Meny

Ringerikes museum

Ringerikes Museum er et særdeles spennende museum, hvor du blant annet møter lokale historiske personer som senere har fått nasjonal betydning. Museet er et lokalt kulturhistorisk museum for Hole og Ringerike og har en betydelig kunst- og kulturhistorisk gjenstandssamling fra distriktet.
Ringerikes Museum ligger i den praktfulle bygningen Norderhov gamle prestegård, som fungerte som en privatbolig for soknepresten fra 1635 fram til slutten av 1950-årene. Mange av de opprinnelige romløsningene er fortsatt intakt, så et besøk her er nesten som å skru klokka flere hundre år tilbake i tid.
I utstillingene får du et nært møte med prestegårdens historie og prestekona Anna Colbjørnsdatter, som spilte en avgjørende rolle i slaget mot svenskene på Norderhov  i 1716. I resten av gården kan vi by på en unik samling av ikoner, de eldste fra 1400-tallet, og et hjemmefrontmuseum i 2.et. som gir et realistisk bilde av den militære motstandsbevegelsen i de fem krigsårene. Her finner du også historien om det første møte mellom eventyrersamlerne Jørgen Moe og Peter Christen Asbjørnsen.
Her er det mange historiske høydepunkter å få med seg, så velkommen til et besøk!

Med kulehull i veggene og eventyr i skreppa
Ringerikes Museum er grunnlagt i 1923 og overtok og flyttet inn i den praktfulle tømmerbygningen, Norderhov prestegård, omkring 1960. Bygningen dateres til 1635, og fra da og fram til nærmere 1960 var bygningen i bruk som privatbolig for soknepresten til Norderhov kirke.

Anna Colbjørnsdatter
Vi forteller den dramatiske historien om hvordan den uredde prestekona Anna Colbjørnsdatter lurte flere hundre svenske soldater i slaget på Norderhov i 1716. Et stort antall svenske soldater ble drept. Kulehull i veggene og våpnene inne i stua vitner om den dramatiske hendelsen. Det inntørkede liket av Anna ligger fremdeles i krypten i Norderhov kirke.

Jørgen Moe
Det var her i Norderhov gamle prestegård at Jørgen Moe for første gang traff Peter Christen Asbjørnsen - da var de bare 13-14 år gamle. Det var her de la grunnlaget for et livslangt vennskap hvor interessen for innsamling av norske folkeeventyr ble vekket. Museet har flere hundre gjenstander etter disse.

Hjemmestyrkemuseet
I Ringerikes Museums andre etasje befinner Hjemmestyrkemuseet D14.2 seg. Utstillingen viser våpen og utstyr fra okkupasjonsårene og gir et brutalt bilde av den militære motstandskampen i årene 1940-45. Museet har også flere andre store og små utstillinger fra Hole og Ringerike, en hyggelig museumsbutikk med godt utvalg, samt en kiosk.

For oppdatering og nyheter se vår hjemmeside og følg oss på Facebook 
Velkommen til et spennende og lærerikt museum, hvor betydelige personer og dramatiske hendelser har satt dype spor i Norgeshistorien!
​​​​​
Priser:
Voksen, 80,-
Barn / student / honnør, kr 60,-
Familie (2 voksne + 2 barn), kr 190,-
Vi tar imot besøkende / skoleklasser / grupper hele året ved forhåndsbestilling.